Detineti o piesa veche de mobilier care si-a pierdut stralucirea sau este deteriorata? Nu renuntati la ea! Schimbati-i aspectul prin tapitare!
Iata cateva motive pentru care puteti apela la serviciile de tapitare: tesatura tapiteriei si-a pierdut din culoare si stralucire, este patata sau murdara, pernele s-au tocit ori s-au deformat, cusaturile s-au rarit, materialul s-a desirat, animalele de companie si-au lasat amprenta asupra tesaturii, ati reamenajat locuinta si mobilierul nu se mai potriveste si multe alte cauze.
Indiferent ca vreti sa reparati perne sau huse, scaune, canapele, fotolii uzate, sau, pur si simplu, doriti sa dati un aer nou pieselor de mobilier din casa, tapitarea este cea mai potrivita si convenabila alegere. Marele avantaj in refacerea tapiteriei este ca puteti alege culori, modele si tesaturi care merg perfect cu covorul dumneavoastra si schema generala de amenajare a intregului spatiu pe care doriti sa-l inviorati.
La fel cum va doriti sa reamenajati o incapere sau o intreaga locuinta, asa va puteti gandi sa schimbati si aspectul mobilierului. Nu trebuie neaparat ca acesta sa fie vechi, este de ajuns sa fie demodat sau, pur si simplu, sa va plictisiti de aspectul sau. Nu trebuie sa investiti bani multi in mobila noua, trebuie doar sa apelati la specialisti de incredere.
Atunci cand alegeti tesatura pentru tapitare, trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte importante, legate de densitatea si grosimea materialului. In functie de aceste criterii, va puteti da seama de calitatea tapiteriei, mai ales in ceea ce priveste rezistenta la o utilizare indelungata, dar si de aspectul estetic.
Va puteti da seama de densitatea unui material analizandu-l cu ochiul liber. Mai intai observati felul de impletire sau rasucire a firelor, apoi indreptati materialul catre un fascicul de lumina si, cu cat trece mai putina lumina prin tesatura, cu atat este densitatea mai mare.
Exista diverse moduri de rasucire a firelor, insa, cu cat firele sunt rasucite in mai multe moduri, cu atat rezistenta materialului este mai mare. Aceasta caracteristica a materialelor are si un grad de masurare, numit numarul Martindale. Este bine sa intrebati de acest criteriu, atunci cand achizitionati tesatura pentru tapiterie. Numarul Martindale reprezinta, de fapt, rezistenta materialului la utilizarile repetate, adica modul de comportare a tesaturii la asezarile repetate.
Spre exemplu, la o tesatura de calitate medie, numarul Martindale se situeaza intre 15.000 si 20.000, ceea ce inseamna ca, la o utilizare normala, poate rezista pana la 5 ani, fara sa se deterioreze, insa, dupa aceea, caracteristicile tesaturii se pot modifica, putand aparea decolorarea, scamosarea si destramarea tesaturii. Cu cat numarul Martindale este mai mare, cu atat tesatura este mai rezistenta, mai calitativa, dar si mai scumpa. Aceste tesaturi pot avea o rezistenta de pana la doua ori mai mare decat a pielii naturale, iar numarul Martindale se situeaza intre 80.000 si 90.000.
Tesaturile pentru tapiterii pot fi complementare perdelelor si draperiilor alese. De aceea, intr-un atelier specializat de croitorie, tesaturile alese se pot aplica pe diverse decoratiuni si piese de mobilier. Puteti asorta cu tapiteria, atat pernutele decorative pentru pat sau canapea, fetele de masa sau naproanele, cat si alte obiecte din decor.
Exista o gama foarte variata de stofe folosite la tapitare, insa, trebuie alese cu grija pentru a corespunde criteriilor dorite, de calitate si aspect. In alegerea tesaturii pentru tapiterie, se va tine cont si de celelalte elemente textile din incapere, precum si de culori si texturi. Asadar, pentru decoruri neutre, sunt recomandate tesaturile simple, texturate sau cu un design de dimensiuni mici si medii. In cazul unor accente, se pot folosi combinatii mai indraznete ca model si culoare.
Pentru a va face o idee despre schimbarea aspectului unei piese de mobilier, prin tapitare, va invitam sa vizionati cateva fotografii, "before and after", cu proiectele realizate de specialistii nostri.